Daans Kampeerservice uw hulp op kampeergebied 
 

Tips en Advies.


adviezen en tips voor een heerlijk lange kampeervakantie:

Wees op alle soorten weer voorbereid. Gebruik een stormset met stormbanden op de hoekpunten van de voortent en sterke haringen.
Zorg voor de juiste ondergrond in de tent om de voortent tegen modder te beschermen en voor een isolerende, vaste en vlakke vloer met een mooie finish (bijv. Ground Cover, Comfort Karpet en Isabella Floor). Span de voortent goed af. De tent staat niet alleen mooier, maar je voorkomt ook waterzakken in het dak. De voortent gaat zo langer mee en je voorkomt plooien in het tentdoek die in de wind gaan flapperen. Goed afspannen doe je bijv. met behulp van de Hercules Triple.

voortent advies en tips

Zorg voor prettige verlichting voor de donkere avonden. Handig is ook als de lichtbron aan de tentstok kan worden geklikt, zoals de Triplight en Clicklight
Maak je voortent stabieler. Gebruik extra sterke en stabiele stokken en plaats een “Stabilo” of houten plaat onder de voortent stokken om te voorkomen dat ze bij het opspannen in de grond zakken. Gebruik de regelsnoeren voor de juiste afstand tot de grond. De afstand vanaf het bevestigingspunt van de band aan de tent tot aan de grond moet ca. 7-14 cm zijn.
Gebruik lange houten haringen. Wanneer je de voortent voor langere tijd opzet, raden wij aan om voor de hele voortent houten haringen van 30 cm te gebruiken.   Zo verlengt u de levensduur van uw voortent. Dit behoud van uw voortent kost u slechts enkele minuten voor het lezen van de gebruiksaanwijzingen en een paar uur per jaar voor het onderhoud. Het loont zeker de moeite, zowel het tentdoek als het frame te behandelen. Verscheidene onderzoeken en tests in de afgelopen jaren hebben inmiddels bewezen, dat een juist onderhoud van een voortent de levensduur aanzienlijk verlengt. Kampeerders, die het gehele seizoen in een bosrijk gebied of dicht in de buurt van zee kamperen, lopen het meeste risiko dat de voortent poreuse plekken gaat vertonen. Het zoutgehalte van zeelucht werkt namelijk in op de duurzaamheid van de tentstoffen. Zout trekt vocht aan en langzaam maar zeker tast dit proces de impregnering aan van de tent. Datzelfde geldt voor luchtvervuiling, stuifmeel, etc. Wanneer het vuil niet tijdig verwijderd wordt van de voortent breekt het de impregneerstoffen af. Weest u zich ervan bewust, dat het drijfgas uit spuitbussen, zoals haarlak, deodorant, insekticide, etc. de impregnering flink kan aantasten. Vooral insekticide wordt nog wel eens door kampeerders in de buurt en nog erger, zelfs op de tentopeningen gespoten. Het raamfolie is gemaakt volgens de beste specifikatie's, omdat het folie zowel zacht om the vouwen moet zijn als ook transparant - zo doorzichtig mogelijk. Isabella gebruikt het beste raamfolie van een van de toonaangevendste fabrikanten van de wereld. Vanwege milieuwetgevingen is het tegenwoordig verboden om nog weekmakers te gebruiken die het zwaarmetaal Barium/Cadmium bevatten, daarom wordt nu als vervanging hiervoor Barium/Zink gebruikt. Dit heeft helaas tot gevolg dat de folie struktuur veranderd is, hierdoor vallen vlekken en vouwpunten meer op dan voorheen. Deze vouwpunten kunnen op dubbelgeslagen vouwen zelfs leiden tot "wondjes" in het folie. Op het moment is dit helaas onmogelijk te vermijden, maar Isabella garandeert ten alle tijde een folie te gebruiken die optimale duurzaamheid heeft samen met andere voordelen zoals bescherming tegen ultraviolette straling en temperaturen van -25 tot +60°C. Een preventie van deze vouwen en "wondjes" kan het ophangen zijn van de vensters boven bijvoorbeeld een verwarmings radiator (zonder deze aan te raken) enkele dagen voor dat te voor het eerst opgebouwd worden na een langere tijd van opslag in samengevouwen toestand. Attentie! Het is belangrijk bij de voortentmodellen met het omkeerbare gordijnsysteem, de kleine gordijnhaken voor het invouwen van de voortent te demonteren om schade aan de ramen te vermijden.
    

Zorg ervoor dat uw tent en de tentstokken schoon blijven. Bij het reinigen van de tent kunt u water en een halfzachte borstel gebruiken. Beslist geen schoonmaakmiddel gebruiken. Let erop dat de wanden niet staan te "fladderen" in de wind. Hierdoor ontstaat onnodige slijtage op de plekken waar de tentstokken raakt. Ook is het verstandig meubels en andere harde objecten bij de wanden weg te houden. Hiermee wordt ook onnodige slijtage voorkomen. In gebieden met grote sneeuwval wordt een winterzekeringsset nadrukkelijk aanbevolen (als accessoire leverbaar). Indien de voortent en de stokken niet gebruikt worden, moeten deze correct opgeborgen worden in een droge, geventileerde ruimte. Vanzelfsprekend moeten zowel tent als stokken droog zijn, als ze voor langere tijd opgeborgen worden. 

 Poreusheid behandelen met impregneringsspray - Aquatex

Vertoont uw voortent desondanks toch na enige tijd poreuse plekken, dan kunt u dit ongemak snel verhelpen met AquaTex impregneringsspray, een spray de samengesteld is met koolzuurgas en daarom absoluut veilig voor het tentdoek. Voorwaarde is wel, dat de voortent eerst grondig gereinigd en volkomen droog is. Let op: na verloop van tijd verliest oude spray zijn werking; gebruik daarom altijd een nieuwe bus. Breng de impregnering normaal aan de binnenzijde van de tent aan, omdat de binnenzijde in de meeste gevallen het minste vuil bevat. Als de stof poreus is, zal de AquaTex impregnering snel doordringen en ook aan de buitenzijde werkzaam zijn. Bij sterk uitgedroogd materiaal bestaat de mogelijkheid, dat na impregnering er aan de buitenzijde een vlekkenbeeld ontstaat. In dat geval is het ook nodig de buitenzijde te impregneren. Maar vooral niet vergeten eerst goed de tent te reinigen! Dat geldt ook voor de binnenkant van de tent, vooral wanneer er in de tent veel gerookt wordt. Ook nicotine is een stof, die de impregneringaantast en nieuwe impregnering belemmert. Het is dus een goede zaak om altijd en overal een bus AquaTex impregneringsspray mee te nemen tijdens uw kampeertochten. Het kan u zeer behulpzaam zijn bij onverwachte problemen. Wanneer bijvoorbeeld de tent wat moeilijk door de geleide-rail wil, spuit u wat Aqua- Tex in de rail en u zult zien, dat de tent aanmerkelijk lichter door de geleider glijdt. Daarnaast is de AquaTex impregnering ideaal voor het smeren van ritssluitingen en het verwijderen van olievlekken e.d. Voorts kan men de impregneringsspray ook gebruiken voor schoenen. Kortom, een onmisbaar onderdeel van de gereedschapskist.

    AquaTex Impregnering voor caravanvoortenten

Voor impregnering van diverse soorten texiel. Het produkt is op basis luchthardende siliconen geproduceerd. Alleen op een schone en droge ondergrond gelijkmatig aanbrengen met een kwast of verstuiver. Bij de impregnering van tenten mogen de delen niet op elkaar gelegd worden voordat deze geheel gedroogd en uitgehard zijn. Het produkt is in ongeveer een 1 1/2 uur bij een temperatuur van 20°C volledig uitgehard. Bevat geen chloorhoudende oplosmiddelen. Goed afgesloten en koel bewaren. Vorstbestendig.

    Waarschuwing:
    Vuurgevaarlijk, gevaarlijk
    Inademen kan longschade veroorzaken.
    Buiten bereik van kinderen houden.
    Goed afgesloten bewaren. Niet door het riool spoelen.

    Reiniging van tentdoek en vensters

Gebruik nooit reinigingsmiddelen! Gebruik in geen geval zeep, maar veel water en een zachte borstel (bijvoorbeeld een autowasborstel). Gebruik de borstel pas nadat u de tent eerst bevochtigd hebt en verwijder daarna het vuil met schoon water. Tenslotte de voortent nog eenmaal rondom schoon spuiten of spoelen. Dit dient u enkele malen per seizoen te herhalen. Vooral het dak, de zijdelen en de hoeken verdienen uw speciale aandacht. De vensters worden op dezelfde wijze gereinigd als het tentdoek. Reinigingsmiddel voor ramen of spiritus mogen nooit gebruikt worden voor de PVC-vensters. De bovenstaande reinigingsvoorschriften gelden alleen voor Acryl voortenten. De gordijnen uit de Isabella voortenten kunnen gewassen worden op een temperatuur van 30°C. LET OP! MOGEN NIET GECENTRIFUGEERD WORDEN.

    Onderhoud van het IXL/CarbonX -glasfiberframe

Een IXL/CarbonX-glasfiberframe, dat nu voor de meeste Isabella-modellen leverbaar is, behoeft, behalve het verwijderen van vuil, geen speciaal onderhoud. Wanneer de afspanklem te glad is, raden wij u aan de binnenzijde van de klem en het oppervlak van de verschuifbare buis met spiritus te reinigen. Alle uitsteeksels van hoek- en kruisstukken zijn, evenals bij het staalbuisframe, uitgerust met rubberregenkapjes.

    Sokkel - lichte verkleuringen

In bepaalde omstandigheden kan het voorkomen dat de structuur van de sokkel verandert en hier en daar lichtere plekken vertoont. Uit onderzoek is gebleken dat het meestal om algenvorming gaat, waarbij in verdiepingen van het materiaal met een loep kleine insecteneitjes zijn waar te nemen. Een probaat middel om deze alg en eitjes te verwijderen is AquaTex Impregneringsspray. De sokkel licht besproeien en droogwrijven met een zachte doek of borstel. AquaTex Inpregneringsspray voorkomt ook toekomstige aanslag.

    Ritssluitingen

Tegenwoordig gebruiken we uitsluitend spiraalritssluitingen. Deze werken zeer soepel en sluiten ook goed in de rondingen. Helaas zijn de ritsgeleiders wel aan slijtage onderhevig. Dat is vooral het geval bij de Penta modellen. Deze voortenten worden vaak benut als vaste seizoenplaats, waarbij dan telkens dezelfde deur wordt gebruikt. De zijdelen van Isabella tenten zijn echter altijd voorzien van twee ritsgeleiders. Door nu na verloop van tijd de ritsgeleiders te verwisselen bij het aanritsen van de zijdelen met de deur blijft slijtage van de geleiders tot een minimum beperkt. N.B. Let u er wel op dat de geleiders niet achterstevoren op de rits geschoven worden. Als het sluiten of openen van de ritssluitingen moeilijk gaat, controleer dan eerst of de tent correct is opgezet. Gaat de ritssluiting dan nog stroef, verzet dan de hoekharingen. A.U.B. Nooit aan de ritssluiting rukken of olie gebruiken! Indien de ritssluiting gesmeerd moet worden, gebruikt u dan daarvoor de AquaTex impregnering of wrijf de rits in met paraffine (kaarsvet). Voor het uitnemen van een voor- en/of zijwand dienen 2 runners strak op elkaar op de onderste stand geplaatst te worden. Alleen dan bereikt u het gewenste resultaat. Geforceerde of gedeformeerde ritsen/eindstoppen vallen niet onder de garantie.
   

    
    Stormbespanning

Als een Isabella tent korrekt is opgebouwd en alle haringen bevestigd zijn, zal deze zelden door storm beschadigd kunnen worden. Bij alle Isabella tenten worden tentlijnen voor hoekstangen en tussenkruisen geleverd, die direkt aan de hoekstangen en middenstangen moeten worden bevestigd. ZIJ MOGEN IN GEEN GEVAL WORDEN BEVESTIGD AAN DE DAKPEN OF AAN DE HAKEN VAN DE LUIFELSTANGEN. Noch de dakpennen, noch de haken zijn daarop berekend en zullen dan mogelijk snel afbreken. Bovendien hebben de meeste Isabella tenten stormbespanningspunten, waarvoor u als accessoir speciale rubberringen kun kopen. Deze dient u altijd te gebruiken, als u de tent extra tegen storm wenst te beveiligen. Wanneer u andere ringen gebruikt dan deze speciale rubberringen, bestaat het gevaar dat de stormbespanningspunten stuk gaan. Het is echter een misvatting, dat door de stormbespanningsranden de voortent wordt afgespannen. Dit zou de vorm van de tent aantasten, omdat vensters en naden scheef worden getrokken. De lijnen horen los te hangen en wel op zo'n wijze, dat zij alleen worden strakgetrokken als er wind waait en daardoor het tentdoek beweegt. Wilt u de voortent nog uitgebreider beveiligen, dan is het altijd mogelijk bijbehorende extra dakstangen te monteren. Een zeer eenvoudig handeling met de schroefloze gepatenteerde tentoogverbinding, de "FixOn". Zowel de FixOn verbindingen, als de dakstangen zijn als accessoir verkrijgbaar bij uw Isabella-dealer. De plastic haringen van 30 cm en de stormafspanning IsaLink, die aan alle Isabella tenten vanaf 1978 en later past kan als accessoire bij uw Isabella dealer verkregen worden.

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info