Daans Kampeerservice uw hulp op kampeergebied 
 

Tips en uitleg voor het rijden met een caravan.

Tips en uitleg voor hoe u veilig moet rijden met een caravan

Rijden met een caravan

Met een caravan rijden is op zich goed te doen. Wel moet u gewend raken aan de combi. Ook is er een aantal zaken waar u aan moet denken voordat u de weg op gaat en tijdens het rijden met de caravan. We helpen u op weg door onze tips en uitleg voor het rijden met een caravan.

 

Welk gewicht mag uw auto trekken

U wilt graag een grote caravan. U heeft een auto die 1000 kilo mag trekken. De caravan die u graag wilt weegt 1500 kilo. Met deze combinatie mag u niet de weg op. De caravan is te zwaar voor uw auto, zelfs als u E achter B heeft op uw rijbewijs en u blijft onder de 3500 kilo. Het is dus verstandig om eerst te kijken wat uw auto mag trekken.


Welk rijbewijs heeft u nodig 

Wilt u een caravan trekken maar u heeft alleen rijbewijs B? In Nederland mag u in een aantal gevallen een aanhanger of caravan trekken zelfs als u in het bezit bent van alleen een rijbewijs B. 

Daarvoor gelden echter twee voorwaarden:

  • De aanhangwagen mag totaal (massa leeg voertuig + laadvermogen) niet zwaarder zijn dan 750 kg, of 
  • De aanhangwagen mag zwaarder zijn dan 750 kg. Voorwaarde is dat de toegestane maximum massa van de totale combinatie (trekkend voertuig plus aanhangwagen) niet meer dan 3500 kg is.


Voor beide voorwaarden geldt dat het werkelijk te trekken gewicht niet zwaarder mag zijn dan het trekvermogen van de auto. Het trekvermogen staat vermeld op het Voertuigbewijs.

In alle andere gevallen is een BE of B+ rijbewijs verplicht.

U zult merken als u met de caravan gaat rijden dat het best mee zal vallen. Echter wanneer u een krappe bocht moet nemen of, nog erger, achteruit moet rijden, zult u merken dat dat nog knap lastig is.

De caravan bestuurt u met de auto. Logisch, maar het sturen gaat nu net iets anders dan u gewend bent. We leggen u hier uit hoe u een bocht maakt en hoe u achteruit rijdt. Het beste is om dit ergens op een rustige parkeerplaats te oefenen. Denk daarbij steeds aan de volgende drie regels:

- Rij langzaam - stuur weinig - blijf goed kijken naar wat de caravan doet - 


Bochten nemen

Recht vooruit rijden met de combinatie van auto en caravan zal voor de meesten geen probleem geven. Het goed nemen van een bocht is echter een ander verhaal. 

- Als de voorkant van de caravan op dezelfde hoogte is als het begin van de bocht, dan pas het stuur indraaien. 

- Wilt u een vrije smalle straat inrijden? Stuurt u dan eerst een beetje naar rechts, waarna u echt de straat in gaat. Normaal stuurt u iets later in, maar u moet nu zorgen dat u op de goede weghelft blijft. 

- Staat u op een weg en u wilt links of rechts afslaan? Hou de combinatie recht. Draai niet alvast naar links of rechts. Kijk eerst goed of u het verkeer aan beide zijden van de caravan en de auto goed kunt zien. U zwenkt meer uit dan u denkt!

 

Recht achteruit rijden

Nu is het belangrijk dat de extra spiegels goed staan. Een deel van de weg achter de caravan moet zichtbaar zijn en iets van de zijkant van de caravan. (U zit dan in de auto achter het stuur.) Dit is als volgt te controleren: vraag of iemand bij de zijwand van de caravan gaat staan en dan twintig meter recht achteruit loopt. Kunt u hem of haar nog zien? Dan staan de spiegels goed. 

Een aanhanger, in dit geval de caravan, heeft met achteruitrijden de eigenzinnige gewoonte precies de andere kant uit te draaien dan die u in gedachte had. Als u uw stuur naar rechts draait, gaat de kont van de caravan naar links. En andersom. Goed in de spiegels blijven kijken dus en: doe alles rustig. 

Oefening: zet een meter of vijftig schuin achter de caravan iets neer, een emmer of zo. Ga in de auto zitten en rij rustig achteruit. Probeer de caravan te sturen naar de emmer. Kijk wat de caravan doet als u het stuur bv naar links draait. De kont zal naar rechts draaien. Als de kont teveel naar rechts draait, draait u dan ook naar rechts. Blijf bij iedere verandering in het sturen naar de caravan kijken. Rijdt u te hard dan kan de caravan gaan scharen en reageert de caravan niet meer op het sturen. In dat geval moet u een stukje vooruit rijden totdat de caravan weer wel reageert. Mocht u een ervaren chauffeur in uw omgeving hebben die wil helpen, vraagt u hem of haar gerust of hij naast u komt zitten om aanwijzingen te geven. Zo heeft u het een stuk sneller onder de knie. 

Succes met oefenen! Lukt het niet? Dan doen wij het toch voor u. Vul dan vrijblijvend onze  Offerte aanvraag Caravanvervoer in.                         
                                                      
                                                                            
 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info