Daans kampeer service, kampeergemak voor iedereen
 

Tips voor uw tent


Elke tent heeft onderhoud nodig, hoe sterk en weerbestendig deze ook is.
Met onderstaande tips heeft u langer plezier van uw tent. Tevens tips over schoonmaken en het impregneren van doek, textiel van uw tent.

 

Leuk vinden

tips voor langer plezier van uw tent

Zorg voor een goede spanning en afloop van de tent, zodat water er gemakkelijk af stroomt en er geen zakken in het dak kunnen ontstaan.

Strak en aflopend dak van de voortent


goed opgespannen voortent dak


Veeg het (droge) tentdoek regelmatig schoon met een borstel, zodat het niet al te vuil wordt. De slikranden en ramen kunt u het beste schoonmaken met een spons en droge doek, die u alleen hiervoor gebruikt.
Laat vlekken in het tentdoek altijd goed drogen voor u ze verwijdert. Probeer het eerst met een borstel en als dit niet lukt met lauw water. Gebruik in ieder geval nooit tensiden (zeep) of andere chemische middelen, want die tasten de waterafstotende eigenschappen van het tentdoek aan. Indien echt noodzakelijk kan een speciaal reinigingsmiddel voor tentdoek worden gebruikt. Neem hiervoor contact op met de winkel waar u de tent heeft gekocht of dicht bij zijnde kampeerwinkel.
Advies om schimmelvorming zo veel mogelijk te voorkomen:
Goed ventileren, ook als de tent niet of nauwelijks wordt gebruikt.
Bij voorkeur niet koken in de tent, kan het echt niet anders dan goed ventileren zodat condens kan verdampen.
Vóór het inpakken van een gecoate tent, de tent schoonmaken met licht chloorhoudend water (verhouding 1:10). Laat daarna de tent goed drogen.
Pak de tent altijd droog in.

En verder

Hang geen was of natte thee- en handdoeken in of over de tent. Deze kunnen nog zeepresten bevatten en deze overdragen op het tentdoek, waardoor de waterafstotende eigenschap van het tentdoek kan worden aangetast. Maak om dezelfde reden slikranden en grond-kruipzeil nooit schoon met een sopje.
Raak de tent niet aan als u vette handen heeft (zonnebrandmiddelen, créme), want vet kan de waterdichtheid aantasten.
Plaats geen stoelen en dergelijke tegen het tentdoek. Door schuren kunnen beschadigingen ontstaan die kunnen leiden tot lekkage.
Raak het tentdoek niet aan tijdens regenbuien. Op plekken waar u het doek aanraakt, kan gemakkelijk water blijven ‘hangen’ waardoor de kans op lekkage toeneemt.
Rol de tent niet nat op. Kan het niet anders, zorg dan dat de tent zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 24 uur, weer wordt uitgerold om te drogen.
Katoenen tentdoek kan in eerste instantie iets vocht doorlaten. Bij een eerste regenbui raakt het doek verzadigd waardoor het zich als het ware sluit en er geen water wordt doorgelaten.

Heeft u boven bij de zijkanten last dat er water naar binnen komt door de tentdoek gaatjes? Knip een stukje van een oude binnenband van een fiets en plaats deze op de pen zodat hij deze afsluit en u heeft geen lekkage meer. 

Leuk vinden

Heeft u nog meer tips? laat het ons weten!

tips voor langer plezier van uw tent