Daans Kampeerservice uw hulp op kampeergebied 
 

Tips voor langer plezier van uw tent


Elke tent dient goed en vooral het dak strak opgezet te worden om schade door regen en wind tegen te gaan. En natuurlijk heeft uw tent onderhoud nodig, hoe sterk en weerbestendig deze ook is.
Met onderstaande tips heeft u langer plezier van uw tent. Tevens tips over schoonmaken en het impregneren van doek, textiel van uw tent.

 

Aankomst kampeerplek.

Bekijk uw plek aandachtig of deze vlak is of afloopt naar de caravan. Loopt uw plek af naar de caravan zet deze dan op een verhoging van stoeptegels of Balkjes, maar zorg er vooral voor dat de wielen de grond of tegel/bakjes blijven raken, de uitzetsteunen van de caravan zijn niet bedoeld als krik maar als ondersteuning van de caravan.

Voorbereiding voor het opzetten van de voortent.

Leg eerst het basisframe van de voortent op de juiste plaats klaar. Alleen de liggers, hoekstaanders en middenstuk, en laat de extra stokken nog even liggen. Dit voorkomt verwarring en frustratie én het plezier van het kamperen.

Klik op de foto voor vergroting.

 


Krijgt u de wanden en het dak niet strak.

Verhoog dan de caravan, De slikranden van de voortent moeten zichtbaar zijn aan alle kanten ( 5 tot 10 cm) dit is ook makkelijker voor het naar beneden spannen van de wanden om een strak resultaat te krijgen.

Krijgt u uw petluifel niet strak.

Zet eerst de liggers van de petluifel uit voor dat u het hele dak opspant. Schuif de liggers zo uit (de drie korte stokjes) dat de hoekstaanders en de middenstaander net niet het doek raakt aan de binnenkant van de tenten zet dan de voorkant uit van de petluifel. Op deze manier staat ook uw petluifel strak.

Zorg voor een goede spanning en afloop van de tent, zodat water er gemakkelijk af stroomt en er geen zakken in het dak kunnen ontstaan.

 

Strak en aflopend dak van de voortent


goed opgespannen voortent dak



Gebruik bij een seizoensplek houten haringen.

Het is zeker aan te raden om bij een seizoensplaats houten haringen te gebruiken omdat deze zichzelf in de grond vast zuigen, waardoor er meer grip ontstaat in de grond en uw voortent meer bestand is tegen weersinvloeden zoals harde wind. Natuurlijk is dit ook van belang als u 3 of 4 weken staat op een camping, dan kunt u er voor kiezen om de hoeken en het midden met houten haringen vast te zetten en de rest met gewone haringen.

Gebruik altijd stormbanden.

Stormbanden verlengen ook het gebruik van uw voortent, Deze houden het frame op de grond zodat de staanders niet door het dak gaan( vooral de middenstaander ) Het beste kunt u de stormbanden van Isabella gebruiken. dezen hebben het voordeel dat het niet het dak beschadigd omdat ze aan de binnenkant aan het frame bevestigd worden. Nog een groot voordeel tegen over een stormband over de tent is dat u geen last meer heeft van klapperen door de wind en aan de zijkanten niets meer heeft staan.

Tentdoek.

Veeg het (droge) tentdoek regelmatig schoon met een borstel, zodat het niet al te vuil wordt. De slikranden en ramen kunt u het beste schoonmaken met een spons en droge doek, die u alleen hiervoor gebruikt.
Laat vlekken in het tentdoek altijd goed drogen voor u ze verwijdert. Probeer het eerst met een borstel en als dit niet lukt met lauw water. Gebruik in ieder geval nooit tensiden (zeep) of andere chemische middelen, want die tasten de waterafstotende eigenschappen van het tentdoek aan. Indien echt noodzakelijk kan een speciaal reinigingsmiddel voor tentdoek worden gebruikt. Neem hiervoor contact op met de winkel waar u de tent heeft gekocht of dicht bij zijnde kampeerwinkel.

Advies om schimmelvorming zo véél mogelijk te voorkomen.

Goed ventileren, ook als de tent niet of nauwelijks wordt gebruikt. Elke voortent heeft aan de voorkant een ventilatierooster, zet deze zo véél als mogelijk open, Ook kunt u 's nachts de wielkastflap open zetten, zodat er een luchtstroom ontstaat in de voortent, Bij voorkeur niet koken in de tent, kan het echt niet anders dan goed ventileren zodat condens kan verdampen.
Vóór het inpakken van een gecoate tent, de tent schoonmaken met licht chloorhoudend water (verhouding 1:10). Laat daarna de tent goed drogen.
Pak de tent altijd droog in.

En verder

Hang geen was of natte thee- en handdoeken in of over de tent. Deze kunnen nog zeepresten bevatten en deze overdragen op het tentdoek, waardoor de waterafstotende eigenschap van het tentdoek kan worden aangetast. Maak om dezelfde reden slikranden en grond-kruipzeil nooit schoon met een sopje.
Raak de tent niet aan als u vette handen heeft (zonnebrandmiddelen, créme), want vet kan de waterdichtheid aantasten.
Plaats geen stoelen en dergelijke tegen het tentdoek. Door schuren kunnen beschadigingen ontstaan die kunnen leiden tot lekkage.
Raak het tentdoek niet aan tijdens regenbuien. Op plekken waar u het doek aanraakt, kan gemakkelijk water blijven ‘hangen’ waardoor de kans op lekkage toeneemt.
Rol de tent niet nat op. Kan het niet anders, zorg dan dat de tent zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 24 uur, weer wordt uitgerold om te drogen.
Katoenen tentdoek kan in eerste instantie iets vocht doorlaten. Bij een eerste regenbui raakt het doek verzadigd waardoor het zich als het ware sluit en er geen water wordt doorgelaten.

Heeft u boven bij de zijkanten last dat er water naar binnen komt door de tentdoek gaatjes? Knip een stukje van een oude binnenband van een fiets en plaats deze op de pen zodat hij deze afsluit en u heeft geen lekkage meer. 

Heeft u nog meer tips? laat het ons weten!

tips voor langer plezier van uw tent

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info