Daans Kampeerservice uw hulp op kampeergebied 
 

Hoe moet je een voortent opzetten zodat hij strak en goed staat.

 

Om uw voortent goed te plaatsen aan de caravan dient de caravan waterpas te staan om geen verschil van de zijkanten van de tent te krijgen. Daar beginnen we altijd eerst mee.


Leg eerst de tentstokken voor de caravan op de plaats waar ze komen te staan of  liggen, zoals op de foto hieronder. Alleen de basisstokken, geen extra liggers of staanders, deze komen later aan de beurt.

hoe zet ik een tent op stap 1

Let op bij het neer leggen van de hoeken dat u de juiste hoek op de juiste plek legt (dit verschilt per merk of model). Nadat u de stokken voor de caravan heeft gelegd voert u het dak door de caravanrail. U kunt dit makkelijker maken door een beetje teflon spray in de rails te spuiten. Zorg dat de uiteinden van het tentdak evenwijdig zijn oftewel aan beide zijden gelijk. Dit voorkomt dat de tent scheef of ongelijk komt te staan.  Als u geen oogjes aan de caravan heeft zitten waar de liggers aan bevestigd dienen te worden, doe dan eerst de ffixon of de oogblokjes aan de pees van het dak. Zie hieronder enkele voorbeelden.

hoe zet ik een voortent zonder gaten in de caravan voor de oogjes van de liggers

 Zet nu de midden staander overeind en steek deze door het gat van de voortent zoals de foto hier onder.


Zet de middenstaander een klein beetje schuin (als er wind staat tijdens het opzetten gebruik dan scheerlijnen om om er voor te zorgen dat het dak niet over de caravan waait).

hoe zet ik een voortent op stap 2

Doe de dakligger aan de caravan en span deze een klein beetje op, niet
helemaal strak, dat komt later pas. Nu kunt u aan de linkerkant of rechterkant beginnen, het makkelijkste is om eerst de ligger aan de voorkant te plaatsen of, als de tent klein is, deze met de hoek aan de middenstaander te bevestigen zoals op de foto hieronder.


Zet deze op spanning en vervolgens bevestigt u de dakligger aan de caravan. Nu is de hoekstaander aan de beurt. Zet deze net als de middendakligger niet te strak. Hetzelfde doet u met de andere zijde.

Nu begint u de petluifelstokjes en de petluifel liggers te bevestigen. Heeft u dat gedaan dan gaan we het dak opspannen. We beginnen met de petluifel. Zet de petluifelstokjes zo strak dat de staander net niet tegen het doek aankomt. Doe dit bij alle drie de stokjes. Vervolgens zet u de staanders op hoogte zodat de flap ongeveer 10 centimeter zichtbaar is. Doe dit bij alle drie de staanders. Span de dakliggers op zodat het dak gespannen staat zoals de foto hieronder. 


Plaats nu de zijwanden en de voorwanden aan de tent. Zet eerst de zijwanden aan de kant van de caravan vast (door het schuine van de caravan kan het verschillen of deze recht of een klein beetje schuin staat. De achterkant kunt u in ieder geval recht naar beneden zetten). Vervolgens zet u de middenstok recht en trekt u de zijkanten naar buiten zodat de voorkant strak staat. (Kijk wel even of u de tent niet schuin trekt.) Sla een haring bij de middenstok schuin de grond in voor een betere grip in de grond en stel de zijkanten af. Sla hier ook een haring in de grond en maak alle punten vast, controleer de deur die u wilt gebruiken of de rits niet te zwaar gaat. Zo ja, stel dit bij door de zijkant iets te laten schieten. Breng de rest van de haringen op de bevestigingspunten aan en uw voortent staat als u het goed heeft gedaan  strak en mooi zoals op de foto hier onder. Gefeliciteerd, dit is het belangrijkste en moeilijkste gedeelte van het opzetten! Nu bent u bijna klaar.

Tip:

Voor seizoensplaatsen is het aan te raden om houten haringen te gebruiken voor een sterkere grip in de grond. Omdat uw tent meer te verduren krijgt ( door verschillende weersinvloeden ) dan als hij 3 weken voor de vakantie staat. Op vakantie of een weekendje weg volstaat de stalen of plastic haringen.

. 


Nu kunt u naar wens de extra dakliggers plaatsen. Het is verstandig om twee extra liggers per kant te plaatsen, en één in de hoek, zoals hieronder is afgebeeld.

Dit voorkomt dat er op de hoeken water blijft staan en de ronding vanaf de caravan mooi door loopt. Aan de voorkant van de tent zet u de ligger ongeveer 25 cm vanaf de hoek. Aan de caravan kunt u kijken welke afstand het beste is, niet iedere caravan heeft dezelfde hoek. Plaats de tweede ligger dan in het midden van die eerdere twee; Bij een grotere tent dient men meer liggers te bevestigen. Plaats de extra staander naast de deuren en bij een tent met een diepte van 3 meter nog één in het midden aan de zijkanten voor het voorkomen van het doorbuigen van de zijliggers.

Als laatste doet u de stormbanden eraan en zet deze zo dat er weinig spelling van de staanders mogelijk. De staanders mogen met veel wind niet omhoog kunnen. Nu kunt u uw voortent inrichten en genieten van uw goed opgezette voortent.

Voorbeeld  de Isabella stormband

 
Het voordeel van deze constructie van Isabella is, dat het tentdoek niet kan beschadigen door de wind en u geen obstakel aan de zijkanten van uw tent heeft.

Wilt u dit liever uitbesteden of wilt u hulp? Mail ons voor een offerte via  OFFERTE AANVRAAG TENT OPZET SERVICE  en zetten wij uw voortent snel en strak neer zodat u dan alleen nog maar de voortent hoeft in te richten en geen omkijk meer heeft naar uw voortent.

voortent goed en strak opzetten
 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info