Daans Kampeerservice uw hulp op kampeergebied 
 


Het beladen van uw caravan

Hoe belaad je een caravan


Het beladen van uw caravan is een belangrijk onderdeel van het rijden met een toercaravan. Ik ga op vakantie en ik neem mee... Als u met het vliegtuig gaat moet u precies weten hoeveel kilo er in uw koffer mag en mag u maar een beperkt aantal kilo's meenemen. Een caravan is pas makkelijk, niet passen en meten, niet nadenken over waar je het allemaal in doet; Die ene lekkere ligstoel, de opblaasboot of het bijzettentje voor de kinderen, alles kan erin! Of zit het toch iets anders? Zeker; Ook met de caravan moet u uw spullen wegen en nadenken over waar u uw spullen neerlegt of in doet. Hoe weet u hoeveel kilo er mee mag? Dat staat op het kenteken van de caravan onder laadvermogen. En waar moet u dat leggen? Wij leggen het u uit. 


Laadvermogen

Belangrijk is het laadvermogen en het ledig gewicht. Ledig gewicht is het gewicht van uw caravan met de ingebouwde voorzieningen, van kastje tot koelkast en zelfs het reserve wiel met sleutels om een wiel te vervangen hoort erbij. Het laadvermogen is wat u zelf in de caravan doet. Het is daarom belangrijk om te weten wat dat allemaal weegt, wat u gaat meenemen. Dit kunt u zelf makkelijk wegen met een weegschaal. Doet u dat 1x, dan weet u altijd wat er standaard in uw caravan ligt. Zoals servies, spelletjes, gasfles, voortent, luifel en tentstokken. 

Even een voorbeeld:

Standaard ligt er in uw caravan een voortent met stokken die samen een gewicht hebben van 100 kilo, uw gasfles weegt 5 kilo (vol of leeg maak hier geen verschil in), het gewicht van uw servies/ thee/koffiekopjes, ander glaswerk en bestek is 25 kilo en u heeft ook nog wat opvouw kastjes en een opvouw keuken die samen 24 kilo wegen. Het laadvermogen van uw caravan is 250 kilo. Dan heeft u nog maar 196 kilo over. Dit lijkt veel maar er zit nog geen pannenset, stoelen, tafel enzovoort in. Het is dus zeer belangrijk om te weten wat er al aan gewicht in de caravan bevind en wat u nog aan gewicht mee kan nemen. Want uw partner wil vast ook nog een paar extra schoenen meenemen en ja, die mega-zwemband, die willen we ook graag mee. 

Gaat u over het maximum laadvermogen heen dan heeft dit nadelige gevolgen voor de wegligging en het onderstel van de caravan. 

gewichtsverdeling caravan hoe zit dat?



Kogeldruk en plaatsing zware spullen

Alles is gewogen, u bent er klaar voor, genoeg opbergplekken in de caravan dus nu kunt u fijn gaan inladen. Ook hierbij is enige oplettendheid nodig. De plaats van de spullen heeft gevolgen voor het rijgedrag en de wegligging van de caravan.

De caravan dient in evenwicht te zijn. Dit betekend dat u niet zomaar uw spullen kunt opbergen. Als de caravan achter de auto zit heeft u te maken met kogeldruk. Kogeldruk is de druk die op de trekhaak van de auto komt

Niet iedere trekhaak kan het zelfde gewicht opvangen. Er zijn trekhaken die een  gewicht van 75 kilo kogeldruk aan kunnen, er zijn er ook die een maximum van 50 kilo hebben. De kogeldruk is het gewicht dat u voelt als u de caravan aan de koppeling optilt. Het moet in de buurt liggen van het maximum dat de auto aan kan. Als er een gewicht van 50 kilo kogeldruk op de auto mag komen te staan, dan is een gewicht van 48 kilo prima. Als u maar twintig kilo heeft is dit te weinig; Uw caravan kan gaan slingeren. Als u over het maximale gewicht gaat is dit schadelijk voor de auto. U kunt het gewicht bepalen met behulp van een balkje en een personenweegschaal. 

Zware spullen kunt u het beste in de auto plaatsen tussen de assen. Als dat niet past, leg het dan in de caravan net iets voor de as. Om te voorkomen dat de spullen tijdens het rijden gaan schuiven kunt u er een antislipmat onder leggen. 

Zware spullen houdt u laag. Leg ze niet in de bovenkastjes maar ook niet achterin de caravan. Als u een fietsdrager koopt, neem er dan een die op de dissel kan (en let dan wel op de kogeldruk). 

Ook belangrijk in verband met het gewicht is de bandenspanning. Meet die als de caravan is beladen. Als u ziet dat de banden aan de onderkant en beetje bol staan weet u dat de spanning te laag is. 


Rijgedrag

Het is verstandig om hulpvering op de achteras van uw auto te zetten. Dit rijdt een stuk lekkerder en de as slijt minder snel. 

Eenmaal op de weg zult u merken dat het rijden met uw caravan beter gaat wanneer alles goed is beladen. De caravan krijgt minder snel neiging tot slingeren en de zuiging van inhalende vrachtwagens heeft minder vat op uw combinatie. En nog iets over het gewicht: natuurlijk verbruikt u minder brandstof als de caravan lichter is. Let u ook nog even op het juiste rijbewijs en het aantal kilo's wat uw auto mag trekken. Kijkt u dan nog even hier.

Kijk wat er gebeurt als u niet juist de caravan laad.

 


Wij wensen u een fijne reis

 

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info